17 listopada 2013

Dietetyczna "szarlotka" bez cukru

Od niedawna na blogu pojawiają się przepisy bogate w błonnik, zawierające otręby, płatki owsiane czy też mąkę pełnoziarnistą. Dziś również chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zdrowy deser. "Szarlotka" bez dodatku cukru  jest pyszna, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania! :-)        


Składniki (na 2 porcje) :
  • 2 duże jabłka (słodkie, np.ligol )
  • 1 lub 1,5 szklanki schłodzonego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów żytnich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 0,25 szklanki wody



Jabłka obieramy i kroimy średniej wielkości kostkę. Do garnka wrzucamy jabłka, dodajemy wodę i prażymy od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby dodajemy więcej wody) aż jabłka zmiękną, a następnie doprawiamy je cynamonem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W miseczce  mieszamy płatki owsiane z otrębami.

Do wysokiej szklanki lub pucharka wkładamy składniki tworząc warstwy:
  • jabłka
  • 2 łyżki mieszanki otrębów z płatkami
  •  jogurt
  • otręby i płatki
  • reszta jabłek 
 Tak samo postępujemy przygotowując drugą porcję. 

Dekorujemy szczyptą cynamonu i odrobiną miodu (opcjonalnie).


Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wygląda nie tylko zdrowo ale i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite, ale z glutenem w otrębach i płatkach... :(

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi się taka wersja szarlotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezencja pierwsza klasa. Ale bym zjadła taki deserek. Dziękuje za inspiracje i wpis w akcji śniadaniowej

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrym jabłkom nie trzeba cukru, a miód komponuje się idealnie. Wspaniały deser :)

    OdpowiedzUsuń