27 marca 2013

Zakwas na żurek

Składniki:
  • 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody
  • 140g. (1 szklanka) mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny (ziarnisty)

Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy ją wodą i energicznie mieszamy do czasu aż pozbędziemy się ewentualnych grudek. Ząbki czosnku obieramy, rozgniatamy za pomocą noża i dodajemy do mąki z wodą. Na koniec dodajemy dwa ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu.Wszystko dokładnie mieszamy.
Słoik przykrywamy nakrętką lub talerzykiem (tak aby dochodziło do niego powietrze), przykrywamy go ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni (zakwas należy codziennie mieszać).

Po 3-4 dniach można już ugotować na nim żurek, a ewentualne resztki zakwasu należy przechowywać w lodówce (ale nie dłużej niż 2 tygodnie!). Jeśli na zakwasie pojawi się pleśń to niestety nie nadaje się on do spożycia.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis na zakwas :) Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń